Европейската комисия отправи предупреждения срещу правителствата в Полша и в Румъния да

...
Европейската комисия отправи предупреждения срещу правителствата в Полша и в Румъния да
Коментари Харесай

ЕК настоява изпълнителната власт в Полша и Румъния да не се намесва в съдебната

Европейската комисия насочи предизвестия против държавните управления в Полша и в Румъния да не се намесват в работата на правосъдната власт.

Заместник-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс заяви, че комисията е одобрила започването на нова наказателна процедура против Варшава заради законовите промени, които лимитират пълномощията и активността на съдиите. Той означи, че на основата на дейностите на полските управляващи са преследвани съдии, които се изричат против подхванатите от държавното управление промени в правораздаването. По неговите думи задачата е съдиите да бъдат подчинени на изпълнителната власт. Това е несъвместимо с условията за самостоятелност на правосъдната система, разясни Тимерманс.

Той призова правителството на Румъния незабавно да предприеме дейности, за да се върне на пътя на напредъка в напъните за битка с корупцията. Тимерманс предизвести румънското държавно управление да не създава безнаказаност за наказани за корупция. По неговите думи в противоположен случай Европейска комисия ще бъде принудена да предприеме незабавни решителни действия в рамките на пълномощията, с които разполага.

В отговор на въпроси на конференция Тимерманс уточни, че Полша има два месеца за отговор, а Румъния се чака да реагира до дни. Той настоя румънският претендент за европейски основен прокурор Лаура Кьовеши да бъде оставена да взе участие умерено в надпреварата, в което бе предпочетена от Европейския парламент. Имал съм опция в продължение на години да работя с Кьовеши, тя е доста първокласен правист, приветствам я за смелостта, добави той. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР